Η ευτυχία βλάπτει τις εργασιακές προοπτικές

0

Αντιστρόφως ανάλογες είναι η ευτυχία και η εργασιακή επιτυχία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο New South Wales. Η υπερβολική ευτυχία στην καθημερινότητα καθιστά επιπλέον τα άτομα περισσότερο εύπιστα και λιγότερα ικανά να διακρίνουν την ενοχή των υπόπτων επί εγκληματικών πράξεων.

Όπως ανέφερε ο ψυχολόγος Edward Diener, οι άνθρωποι που βιώνουν ως επί το πλείστον αισθήματα ευτυχίας και δεν έχουν σκαμπανεβάσματα κακής διάθεσης ή άγχους, έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας στον εργασιακό τομέα. Ο λόγος έγκειται στο ότι τα μελαγχολικά άτομα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και αξιολογούν συχνότερα τον εαυτό τους στη ζωή και την εργασία, επομένως λαμβάνουν συχνότερα δραστικές αποφάσεις αλλαγής καριέρας ή πρόσθετης εκπαίδευσης.

Στο πείραμα που πραγματοποίησαν οι ψυχολόγοι, χώρισαν 117 άτομα σε δύο ομάδες, η μία από τις οποίες παρακολούθησε βίντεο με ευχάριστα ερεθίσματα, ενώ η άλλη με δυσάρεστα, προκειμένου να τους δημιουργηθεί η αντίστοιχη διάθεση. Όταν μετά οι δύο ομάδες κλήθηκαν να βρουν τον δράστη σε μία ιστορία κλοπής που τους παρουσίασαν οι ερευνητές, οι φοιτητές της «ευτυχισμένης» ομάδας είχαν χειρότερη επίδοση από τους φοιτητές της «θλιμμένης» ομάδας. Δηλαδή, οι πρώτοι έβρισκαν τον δράστη μόνον τυχαία σε επίπεδο πιθανολόγησης, ενώ η δεύτερη ομάδα τον έβρισκε, επειδή έκανε λογικές υποθέσεις βάσει των περιστατικών της ιστορίας.

 

Σχόλια