Η Γαλλία αποζημιώνει τα θύματα του Ολοκαυτώματος

0

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μακρόχρονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι οποίες κατέληξαν σε διμερή συμφωνία – συνθήκη, με την οποία η Γαλλία δεσμεύεται να αποζημιώσει με ποσό 60 εκατομμυρίων δολαρίων τους αμερικανικής υπηκοότητας συγγενείς των θυμάτων
του Ολοκαυτώματος. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να άρουν όλα τα εμπόδια που είχαν επιβάλλει σε νομοθετικό επίπεδο, στη συμμετοχή της Γαλλικής Δημόσιας Εταιρείας Σιδηροδρόμων σε δημόσιους διαγωνισμούς για την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων στις ΗΠΑ, ως μέσο πίεσης για την επίλυση του ζητήματος της αποζημίωσης.

Πριν 3 χρόνια, η Δημόσια Εταιρεία Σιδηροδρόμων της Γαλλίας είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την μεταφορά 76.000 Ευρωπαίων Εβραίων στα γαλλογερμανικά σύνορα προς απέλαση, από όπου τους παρελάμβαναν οι Ναζί και τους οδηγούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,την περίοδο από το 1941 ως το 1944. Επίσης, η γαλλική εταιρεία το 2011 υπέγραψε συμφωνία με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Παρίσι, γνωστό ως Μνημείο Shoah, για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με στόχο την ενημέρωση για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σχόλια