Η Γαλλία ενέκρινε τους ελέγχους DNA σε μετανάστες

0

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο για την υποβολή σε έλεγχο γενετικού υλικού (DNA) ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη συγγενείς ως μετανάστες στη Γαλλία.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου εμμένουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επισπευσθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για μετανάστευση. Επισημαίνουν, επίσης, ότι το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται σε 12 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «ρατσιστικό».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο γενετικού υλικού τα μέλη μιας οικογένεια μεταναστών από 16 ετών και άνω. Οι έλεγχοι θα γίνονται στη χώρα προέλευσης και όσοι υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να επιδείξουν καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού.

Οι αιτούντες πρέπει, επίσης, να αποδείξουν ότι οι συγγενείς τους στη Γαλλία έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους συντηρήσουν και ότι κερδίζουν το κατώτατο βασικό μισθό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, Μπρις Ορτφό προέβη σε ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως ότι το κράτος θα καλύπτει τα έξοδα της εξέτασης και ότι θα ελέγχεται μόνο το DNA της μητέρας.

Το νομοσχέδιο ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί για πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να απελάσει έως και 25.000 λαθρομετανάστες και έχει χαρακτηρίσει δικαίωμα της Γαλλίας να επιλέγει τους μετανάστες που χρειάζεται.

Σχόλια