Η γαλλική εισαγγελία διερευνά τις κατηγορίες του Κροατικού συμβουλίου για προσβολή από τον Bob Dylan

0

Σε ανάκριση υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία, ο γνωστός αμερικανός τραγουδιστής Bob Dylan καθώς η εισαγγελία της χώρας του απήγγειλε κατηγορίες για «προσβολή» και «υποκίνηση μίσους» εναντίον των Κροατών. Αφορμή για την απαγγελία της κατηγορίας ήταν δηλώσεις του στο περιοδικό «Rolling Stone», με την οποία παραλλήλισε τους Κροάτες με ναζί, σύμφωνα με μεταδόσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ο τραγουδιστής ανακρίθηκε καθώς του απαγγέλθηκαν οι σχετικές κατηγορίες κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, στα μέσα Νοεμβρίου. Παράλληλα, έδωσε συναυλίες και έλαβε την ανώτατη διάκριση του παράσημου της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπέτι.

Η ανάκριση πραγματοποιήθηκε έπειτα από μήνυση που κατέθεσε το Συμβούλιο Κροατών στη Γαλλία (CRICCF), λόγω των δηλώσεών του στο περιοδικό το 2012 στην οποία με αφορμή τη συμμετοχή του στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων, ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει ότι οι μαύροι μπορούν να «αισθανθούν» αν κάποιος έχει στο αίμα του το ρατσισμό, όπως «οι Εβραίοι αναγνωρίζουν τους ναζί και οι Σέρβοι τους Κροάτες».

Στη συνέχεια ο γνωστός τραγουδιστής είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη απο τους Κροάτες. Ωστόσο η Γαλλία έχει αυστηρή νομοθεσία για τη ρητορική μίσους και η υπόθεση θα εκδικαστεί από δικαστήριο στο Παρίσι, που ειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ.

Σχόλια