Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης κατηγορεί τη Σερβία για έλλειψη συνεργασίας

0

Για έλλειψη συνεργασίας κατηγόρησε τη Σερβία η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Κάρλα ντελ Πόντε. Μιλώντας στον ΟΗΕ η Ελβετίδα δικαστικός υποστήριξε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα καταζητούμενοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στη Σερβία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να τους συλλάβει. Υποστήριξε ότι η Σερβία αγνοεί συνειδητά τις νομικές της υποχρεώσεις, τη στιγμή που οι περισσότεροι καταζητούμενοι για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία κυκλοφορούν ελεύθεροι στη χώρα.

Η ίδια χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι καταζητούμενοι από τη Χάγη, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς δεν έχουν συλληφθεί, ενώ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει αρνηθεί τη σύλληψη των καταζητουμένων.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2008, ωστόσο η γενική εισαγγελέας δήλωσε ότι αν οι καταζητούμενοι δεν συλληφθούν τους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η ημερομηνία.

Σχόλια