Η Γερμανία επιβάλλει τέλη στα διερχόμενα από το έδαφός της οχήματα

0

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία το τέλος αυτοκινητοδρόμου, που σκοπεύει να επιβάλλει η χώρα στους αλλοδαπούς οδηγούς, οι οποίοι διέρχονται από το έδαφός της μέσω ΙΧ.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, που θα προβλέπει ότι κάθε όχημα που κινείται στη Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει τέλη που θα κυμαίνονται από 6 έως 130 ευρώ, ανάλογα με το  μοντέλο του αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι οδηγοί που διέρχονται από γερμανικό έδαφος οφείλουν να καταβάλλουν τέλος ύψους 10 ευρώ για 10 ημέρες και 20 ευρώ για διάρκεια 2 μηνών.

Ωστόσο, για την ΕΕ, η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών, δεν είναι αποδεκτή στο εσωτερικό της.  Το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει ευθέως την θεμελιώδη αρχή του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου περί απαγόρευσης των διακρίσεων, ενώ γειτονικές χώρες της Γερμανίας, των οποίων οι κάτοικοι θα είναι οι πρώτοι που θα πλήξει το συγκεκριμένο μέτρο, έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους. Συγκεκριμένα, η Αυστρία και η Ολλανδία απειλούν να προσφύγουν  σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, παρά τις νομικές αμφιβολίες για τη συμβατότητα του μέτρου με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ είναι αποφασισμένη να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο για την αύξηση των φορολογικών  εσόδων της χώρας καθώς και για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του κυβερνητικού σχήματος της κυβέρνησης συνεργασίας, της οποίας ηγείται.

Σχόλια