Η Ιταλία «δε μπορεί να δικάσει Αμερικανό στρατιώτη»

0

Ιταλικό δικαστήριο απήλλαξε τον Αμερικανό στρατιώτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Ιταλού μυστικού πράκτορα, Νικόλα Καλιπάρι το 2005 στο Ιράκ.
Το δικαστήριο δέχθηκε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι η Ιταλία δεν έχει αρμοδιότητα στην υπόθεση κατά του Μάριο Λοζάνο, στρατιώτη του 69ου συντάγματος πεζικού του αμερικανικού στρατού.
Ο Καλιπάρι σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά συνοδεύοντας την δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα στην ελευθερία.
Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Λοζάνο είναι μέλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και με αυτήν την ιδιότητα έχει ασυλία, γεγονός που οδήγησε το δικαστήριο στην απαλλακτική απόφαση.
Ο Μάριο Λοζάνο, ο οποίος δήλωνε ότι ήταν αθώος, δικαζόταν ερήμην στη Ρώμη από τον Απρίλιο.
Ο εισαγγελέας Πιέτρο Σαβιότι δήλωσε ότι θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση όταν οι δικαστές δημοσιοποιήσουν την αιτιολογία τους σε 60 ημέρες. «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να βρούμε την αλήθεια για αυτό που συνέβη στον Νικόλα Καλιπάρι», δήλωσε ο εισαγγελίας Σαβιότι και πρόσθεσε, «κέρδισε η υπεροψία των ΗΠΑ, οι οποίες ποτέ δε θέλησαν αυτή τη δίκη.»
Ο Νικόλα Καλιπάρι δέχθηκε κατά λάθος – όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον – τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μετά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το όχημα έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, γι αυτό έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν τη μηχανή.
Αντίθετα, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και ένας άλλος πράκτορας που οδηγούσε το αυτοκίνητο επιμένουν ότι είδαν απλά ένα προειδοποιητικό φως την ώρα που ξεκινούσαν οι πυροβολισμοί από πλευράς Αμερικανών.
Η υπόθεση είχε δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ- Ιταλίας.

Σχόλια