Η Κάρλα Ντελ Πόντε θα ενημερώσει την ΕΕ για τη συνεργασία Σερβίας-Χάγης

0

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε για την πρόοδο στη συνεργασία της Σερβίας-Μαυροβουνίου με το δικαστήριο. Από την πρόοδο που έχει σημειωθεί, θα εξαρτηθεί αν η χώρα λάβει στις 12 Απριλίου θετική εκτίμηση από το Κολέγιο των Επιτρόπων για την μελέτη σκοπιμότητας που θα οδηγήσει στη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ε.Ε.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε., όπως ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στη συνεργασία με τη Χάγη, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα για τη μελέτη σκοπιμότητας, υπονοώντας την παράδοση στο Δικαστήριο της Χάγης των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου στρατηγών Νεμπόισα Πάβκοβιτς και Σρέτεν Λούκιτς.

Στο μεταξύ, ο κ. Ρεν θα μεταβεί στις 18 Απριλίου στο Βελιγράδι, όπου στις 21 Απριλίου θα διεξαχθεί νέα συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου Σερβίας-Μαυροβουνίου με την Ε.Ε., ενώ στις 25 Απριλίου το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. θα εξετάσει την έκθεση της Επιτροπής για τη μελέτη σκοπιμότητας.

Σχόλια