Η κινεζική Βουλή αποπέμπει τον Bo Xilai

0

Συνέπεια της αποπομπής του Bo Xilai από το νομοθετικό σώμα είναι η άρση της βουλευτικής του ασυλίας, επομένως ο στιγματισμένος Κινέζος πολιτικός θα οδηγηθεί πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία και θα τον κρίνει για όσα αδικήματα κατηγορείται.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του Bo Xilai, Gu Kailai και ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Κινέζου πολιτικού, Wang Lijun, βρίσκονται ήδη στη φυλακή, η πρώτη για την δολοφονία του Αμερικανού επιχειρηματία, Neil Heywood, και ο δεύτερος για πληθώρα αδικημάτων μεταξύ των οποίων δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Αν και ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες κατά του ίδιου του Bo Xilai, το Κομμουνιστικό κόμμα τον κατηγορεί για διαφθορά, για προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας εκμεταλλευόμενος την πολιτική του θέση, και παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας.

Ο Bo Xilai δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο της δολοφονίας του Αμερικανού επιχειρηματία, ενώ οι οικείοι του φέρονται να έχουν δεχθεί απειλές προκειμένου να μην του διορίσουν δικηγόρο. Αμφιβολίες εκφράζονται επίσης για το κατά πόσον διασφαλίζεται το δικαίωμα του Xilai στην δίκαιη δίκη, δεδομένου ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές της χώρες είναι, ως επί το πλείστον, κατευθυνόμενοι από την κυβέρνηση.