Η Κομισιόν οδηγεί την Ιταλία στο Ευρωδικαστήριο για τις φοροαπαλλαγές που προσέφερε

0

Στο Δικαστήριο οδηγεί η Κομισιόν την ιταλική κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με την εντολή των Βρυξελλών πέρυσι να λάβει πίσω τις φοροαπαλλαγές που προσέφερε παράνομα σε εταιρείες εισηγμένες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Επίσης, η Κομισιόν κατηγορεί την Ιταλία για τους φθηνούς ενεργειακούς δασμούς που απολαμβάνουν ορισμένοι βιομηχανικοί χρήστες στη χώρα, περιλαμβανομένης της εταιρείας αλουμινίου Alcoa

Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το Μάρτιο του 2005 ότι τα οικονομικά κίνητρα σε εισηγμένες επιχειρήσεις στο Μιλάνο έρχονται σε αντίθεση με τους κοινοτικούς κανονισμούς περί κρατικών επιδοτήσεων και γι αυτό θα πρέπει να επιστραφούν.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των τοπικών εταιρειών κοινής ωφελείας με σκοπό τη δημιουργία «γιγάντων», όμως εξακολουθεί να ανθίσταται στην πώληση κρατικών μεριδίων.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Παντόα-Σκιόπα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μειώσει τα μερίδιά της στον πετρελαϊκό όμιλο Eni και την εταιρεία κοινής ωφελείας Enel εφόσον σκοπεύει να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν σε διαδικασία υποβολής προσφορών για εξαγορά.

Σχόλια