Η κυβέρνηση Μπους είχε εγκρίνει την μέθοδο του εικονικού πνιγμού

0

Η μέθοδος του “εικονικού πνιγμού” και άλλες βίαιες μέθοδοι ανάκρισης κατά υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA με την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι της CIA ζήτησαν την κάλυψη του Λευκού Οίκου διότι ανησυχούσαν για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα εάν τυχόν δίνονταν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του ανακριτικού προγράμματος.

Δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέγραψαν για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA το 2002 αν και ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας είχαν υποψίες ότι οι πολιτικοί του Λευκού Οίκου δεν επικύρωσαν ποτέ γραπτώς το πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να προβεί σε σχόλιο για το εν λόγω δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι της CIA, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν στην εφημερίδα ότι πρώτος άσκησε πιέσεις στον Λευκό Οίκο ο πρώην επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ τον Ιούνιο του 2003 κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
Λίγες ημέρες αργότερα, το δημοσίευμα ισχυρίζεται, ότι ο Τένετ έλαβε υπόμνημα με την έγκριση της κυβέρνησης στις μεθόδους ανάκρισης.

Σχόλια