Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Deutsche Bank για φοροδιαφυγή

0

Αγωγή κατά της Deutsche Bank κατέθεσε χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατηγορώντας τη για τη δημιουργία εικονικών εταιρειών που της επέτρεψαν να αποφύγει την καταβολή φόρων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Με την αγωγή ζητά από τη γερμανική τράπεζα την καταβολή 190 εκατομμυρίων δολαρίων για απλήρωτους φόρους και πρόστιμα κατά τη φορολογική χρήση του έτους 2001. Ειδικότερα, όπως εκτίθεται στο ιστορικό της αγωγής, το 1999 η Deutsche Bank δημιούργησε τρεις εικονικές εταιρείες, στις οποίες μεταβίβασε μετοχές σε πολύ χαμηλό κόστος, έτσι ώστε η μετέπειτα πώληση των εν λόγω μετοχών από τις εικονικές εταιρείες να αποφέρει κέρδος παραπάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, για τα οποία η γερμανική τράπεζα όμως δεν φορολογήθηκε, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν στο δικό της όνομα αλλά σε αυτό των εικονικών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της γερμανικής τράπεζας, που μετρά ήδη 14 χρόνια, έμοιαζε να έχει λήξει με τη συμφωνία διακανονισμού με τις αμερικανικές  φορολογικές αρχές το 2009. Μάλιστα, σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της τράπεζας δηλώνει άγνοια για το γεγονός ότι η τράπεζα διώκεται πάλι για τους ίδιους φόρους, δεδομένου ότι με τον φορολογικό διακανονισμό του 2009 είχαν επιλυθεί οι όποιες εκκρεμότητες για τις φορολογικές υποχρεώσεις της. Τέλος, η γερμανική τράπεζα σκοπεύει να αντικρούσει πλήρως ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους ισχυρισμούς του Αμερικανικού Δημοσίου.
 

 

Σχόλια