Η Κυβέρνηση του Νεπάλ καλείται να απαντήσει αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με το έθιμο του «Κουμαρί»

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να απαντήσει, μέσα σε προθεσμία τριών μηνών, αν το προαιώνιο έθιμο της λατρείας μίας νεαρής παρθένας ως «ζωντανής θεάς», το λεγόμενο Κουμαρί παραβιάζει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου παιδιού.

Οι επικριτές του θεσμού υποστηρίζουν ότι το παιδί αποστερείται της κανονικής του ζωής και ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του, καθώς απαιτεί από το παιδί να ζήσει μακριά από την οικογένεια του, του περιορίζει τις επαφές, του αποστερεί την κανονική κοινωνική ζωή και την παρακολούθηση του σχολείου.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του θεσμού τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία ανεβάζει το επίπεδο του παιδιού στο θείο και προσθέτουν ότι το παιδί δέχεται κανονική φροντίδα και εκπαίδευση, ενώ ζει με αξιοπρέπεια και λαμβάνει επίδομα συντήρησης αφότου επιστρέψει στο σπίτι του.

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Κουμαρί είναι ένα μοναδικό στοιχείο της κουλτούρας της χώρας, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εφαρμόζονται πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οποίες να πρέπει να βελτιωθούν.

Σχόλια