Η Λιβύη θα επανεξετάσει υπόθεση μετάδοσης του AIDS

0

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ίσως επανεξεταστεί η θανατική ποινή που επέβαλε δικαστήριο της χώρας σε βάρος 5 νοσοκόμων από την Βουλγαρία, επειδή μετέδωσαν τον ιό του AIDS σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα να πεθάνουν 40 παιδιά. Οι νοσοκόμες και ένας Παλαιστίνιος γιατρός, που επίσης καταδικάστηκε, είχαν αρνηθεί αρχικά τις κατηγορίες, ενώ θεωρείται ότι ομολόγησαν μετά από την άσκηση βίας.

Η θανατική ποινή τους επιβλήθηκε τον περασμένο Μάιο και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορούμενοι μετέδωσαν τον ιό, που πρόσβαλε συνολικά 426 παιδιά στο νοσοκομείο, με σκοπό να ανακαλύψουν τρόπο θεραπείας του, ωστόσο οι καταδικασθέντες δήλωσαν ότι η έξαρση του AIDS στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οφείλεται στις κακές συνθήκες υγιεινής.

Τώρα η Λιβύη δηλώνει ότι η ποινή ενδέχεται να επανεξεταστεί, εφόσον η Βουλγαρία καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και βοηθήσει στην ανέγερση νοσοκομείου για τους ασθενείς του AIDS.

Σχόλια