Η οικονομική απόδοση του πτυχίου της Νομικής στην αγορά εργασίας

0

Σε μια χώρα (ΗΠΑ), όπου τα δίδακτρα είναι δυσβάσταχτα και η εγγραφή στις νομικές σχολές γίνεται με κίνητρο τη μελλοντική επαγγελματική κερδοφορία, η έρευνα του Chen είναι και επίκαιρη και ενδιαφέρουσα. Η εργασία πρόκειται να δημοσιευθεί στο William Mitchell Law Review και διαλύει τον μύθο που έχουν οι περισσότεροι φοιτητές Νομικής για τη σίγουρη δουλειά και τους υψηλούς μισθούς αμέσως μετά την αποφοίτηση.

Σύμφωνα με τον Chen, κάθε Αμερικανός, απόφοιτος Νομικής που έχει δανειστεί για να πληρώσει τα δίδακτρα των σπουδών του, χρωστάει από 16.000 έως 48.000 δολάρια για κάθε έτος σπουδών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαιτεί μισθολογικές παροχές τριπλάσιες των χρεών του για να μπορεί να σταθεί οικονομικά, ενώ αποπληρώνει τα χρέη του.

«Πολύ συχνά οι μελλοντικοί φοιτητές λαμβάνουν υπόψη μόνο τους μισθούς-ρεκόρ κάποιων αποφοίτων από συγκεκριμένες Νομικές Σχολές και δεν εξετάζουν τις πραγματικές συνθήκες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός υπέρογκου δανείου, με το οποίο θα πληρώσουν τις σπουδές τους. Σαφώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση κάποιου να σπουδάσει νομικά, αλλά πλέον ένας από αυτούς είναι η αναλογία δημιουργούμενου χρέους και προσδοκώμενων εσόδων», τόνισε ο Chen.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Νέων Δικηγόρων (National Association of Law Placement), οι νεο-προσληφθέντες απόφοιτοι κερδίζουν κατά μέσο όρο 68.500 δολάρια το χρόνο. Πρακτικά, τα χρήματα αυτά είναι ανεπαρκή για να αποπληρώσει κάποιος τα χρέη του και παράλληλα να αγοράσει σπίτι ή να κάνει άλλα πράγματα. «Με την έρευνα αυτή προσπάθησα να συλλάβω την οικονομική αποτελεσματικότητα της απόφασης εγγραφής σε Νομική Σχολή. Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν αξίζει να εγγράφεσαι σε σχολές με δίδακτρα τόσο υψηλά, ενώ στη συνέχεια δυσκολεύεσαι να αγοράσεις και να συντηρήσεις το δικό σου σπίτι», σχολίασε ο Chen.

Σχετικό Έγγραφο