Η οικονομική κρίση και η χρήση του διαδικτύου οδήγησαν σε αύξηση τη ρατσιστική βία

0

Την ετήσια έκθεσή της παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην έκθεσή της προειδοποιεί ότι υπάρχει «εντατικοποίηση της ρητορικής μίσους εναντίον ευάλωτων ομάδων καθώς και ρατσιστικής βίας».

Στην έκθεση, ΜΚΟ και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται η άνοδος της ρατσιστικής βίας αποδίδεται και σε παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και η χρήση του διαδικτύου.

Η «αύξηση της δυσαρέσκειας και των προκαταλήψεων εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων και των Ρομά» αποτελούν μερικές από τις «ανησυχητικές τάσεις» της περασμένης χρονιάς.

Η τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνει ότι τα εγκλήματα λόγω ρατσισμού έχουν μειωθεί μόνο σε 6 από τα 16 κράτη μέλη που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομικη κρίση αποτελεί βασική αιτία για τη “στιγματοποίηση” της μετανάστευσης καθώς οι εργαζόμενοι μετανάστες και τα παιδιά πλήττονται περισσότερο.

Παράλληλα, η κρίση έχει οδηγήσει σε μειώσεις και τους προϋπολογισμούς για θέματα ισότητας πολλών κρατών. Τέλος, σημαντικές ευθύνες επιρρίπτονται και στα ΜΜΕ που επιδεικνύουν στάση διαιώνισης στερεοτύπων με κυρίαρχο το ρόλο του ιντερνετ που συμβάλλει στην άνοδο του “ψηφιακού ρατσισμού”.

Σχόλια