Η Ουκρανία ψηφίζει για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ

0

Η ουκρανική βουλή ψήφισε στη χθεσινή της συνεδρίαση, την εγκατάλειψη του καθεστώτος ουδετερότητας, που απαγορεύει σε μια χώρα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συμμαχία στρατιωτικής φύσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε με στόχο να ενταχθεί η χώρα, στο μέλλον, στο ΝΑΤΟ.

Το καθεστώς ουδετερότητας ίσχυε από το 2010 υπό την πίεση της Ρωσίας, η οποία ήθελε να αποτρέψει την Ουκρανία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν με την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, οδήγησαν τελικά στην άρση του. Στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Παύλο Κλίμκιν, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη και τη Δύση.

Η κίνηση της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Κρεμλίνου, που επανειλημμένως έχει χαρακτηρίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς το ανατολικά ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο facebook, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή μετατρέπει την Ουκρανία σε μια πιθανή στρατιωτική αντίπαλο της Ρωσίας , ενώ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση της ουκρανικής Βουλής αντιπαραγωγική και ικανή να επιβαρύνει το κλίμα της αντιιπαράθεσης.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απαιτείται επιπλέον η ψήφιση νόμου και η κατάθεση επίσημης υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ.
 

Σχόλια