Η Παλαιστίνη μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από τον Απρίλιο

0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, αποδέχθηκε το αίτημα των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε εχθές, ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίτς.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει από την 1η Απριλίου τις καταγγελίες για εγκλήματα που τυχόν έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο κ. Μπαν ενημέρωσε σχετικά για την απόφασή του όλες τις χώρες – μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ήδη, πριν την αποδοχή του αιτήματος ένταξης της Παλαιστίνης στο Δικαστήριο της Χάγης από τον ΟΗΕ, οι Ισραηλινοί είχαν λάβει κάποια τιμωρητικά μέτρα όπως η μη απόδοση των φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, έρχεται μετά την απόρριψη του προσχέδιου απόφασης που παρουσίασαν οι Παλαιστίνιοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Δεκεμβρίου, με το οποίο ζητούσαν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς, σε διάστημα ενός έτους και την απομάκρυνση τους από τις κατεχόμενες περιοχές πριν το τέλος του 2017.
 

Σχόλια