Η Parmalat ενάγει 45 τραπεζικούς οργανισμούς

0

Η ιταλική εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων Parmalat, η οποία κήρυξε πτώχευση πέρυσι, άσκησε αγωγές κατά 45 τραπεζικών οργανισμών, επιδιώκοντας την επιστροφή των χρημάτων που τους έδωσε πριν ξεσπάσει το οικονομικό σκάνδαλο. Η εταιρία κατέρρευσε εξαιτίας χρεών που έφταναν τα 14 δις ευρώ, ενώ αποκαλύψεις σχετικά με τα οικονομικά της οδήγησαν στην πτώχευσή της τον Δεκέμβριο του 2003.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι 4 δις ευρώ τα οποία υποτίθεται διατηρούσε η εταιρία σε λογαριασμό offshore ήταν ανύπαρκτα, ενώ διπλοχρέωνε πελάτες της προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της και να εξισορροπήσει το ισοζύγιό της.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν τα χρήματα που κατέβαλαν σε τραπεζικούς οργανισμούς πριν την πτώχευσή τους, εφόσον υπάρχει η υποψία ότι οι οργανισμοί αυτοί γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση τους. Η Parmalat ισχυρίζεται ότι οι εναγόμενες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές, είχαν γνώση των προβλημάτων της, ωστόσο συνέχισαν τη συνεργασία με την εταιρία ώστε να μη χάσουν τις εμπορικές προμήθειες.

Σχόλια