Η Ρωσία αποσύρει την υπογραφή της από το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0

 

Η Ρωσία δήλωσε επίσημα ότι αποσύρει την υπογραφή της από το ιδρυτικό καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μια ημέρα αφότου το δικαστήριο δημοσίευσε έκθεση χαρακτηρίζοντας την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ως στρατιωτική κατοχή.

Η  κίνηση της Ρωσίας  αν και συμβολική, αποτελεί ​​πλήγμα στις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας έννομης τάξης για την καταπολέμηση γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας

Τους τελευταίους μήνες, τρεις αφρικανικές χώρες, μέλη του ΔΠΔ – Νότια Αφρική, το Μπουρούντι και η Γκάμπια – δήλωσαν επίσης την πρόθεσή τους για αποχώρηση από το ΔΠΔ, έπειτα από καταγγελίες ότι το δικαστήριο επικεντρώθηκε υπερβολικά στην αφρικανική ήπειρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε εχθές – Τετάρτη – ότι το δικαστήριο δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, καταγγέλλοντας το έργο του ως «μονόπλευρο και αναποτελεσματικό».

Η Ρωσία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 και συνεργάστηκε με το δικαστήριο έκτοτε, χωρίς όμως να επικυρώσει ποτέ τη Συνθήκη, εμμένοντας έτσι εκτός της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία κίνηση, αν και άκρως συμβολική, δεν θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη.