Η Ρωσία το 154ο μέλος του ΠΟΕ

0

Η χώρα γίνεται έτσι το 154ο μέλος του Οργανισμού.Η είσοδος έχει εγκριθεί ομόφωνα από τον Οργανισμό και η τυπική υπογραφή της θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα. Κατόπιν αναμένεται η κύρωση της συμφωνίας από τη Ρωσική Βουλή για την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τον Οργανισμό διεξάγονται εδώ και δεκαοχτώ χρόνια, διάρκεια-ρεκόρ. Οι διαδικασίες αργούν συνήθως αρκετά, διότι ο ΠΟΕ λειτουργεί με ομοφωνία, ώστε πρακτικά κάθε μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της διεύρυνσης. Στην περίπτωση της Ρωσίας βέτο είχε αρχικά ασκήσει η Γεωργία, λόγω της πολεμικής σύρραξης μεταξύ τους από το 2008.

Σύμφωνα με τους μεσολαβητές χρειάστηκε τρομερή προσπάθεια και πολλές συναντήσεις, προκειμένου να συμφωνήσει η Γεωργία στην είσοδο της γειτονικής χώρας.Η είσοδος της δυνατής ρωσικής οικονομίας στον ΠΟΕ σημαίνει κατ’ αρχήν πρόσβαση σε πολλές και μεγάλες αγορές. Από την άλλη, όμως, συνεπάγεται ότι και η ίδια θα πρέπει να ανοίξει την αγορά της στις ξένες επιχειρήσεις και να ετοιμαστεί για αυξημένο ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Κυρίως θα επηρεαστούν η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία, που δεν είναι αρκετά εύρωστοι και ανταγωνιστικοί για τη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι παραγωγοί πλέον θα χρειάζεται να είναι περισσότεροιανταγωνιστικοί για να επιβιώσουν. Δίνονται νέα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας», σχολίασε σχετικά ο Frank Shauff από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων. Η είσοδος φέρει πολλά πλεονεκτήματα και για την διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς πλέον δεν θα φαίνεται αποκομμένη, αλλά θα είναι μέλος ενός Οργανισμού με γόητρο