Η Σερβία ζητά από τη Χάγη έρευνα για την υπόθεση αφαίρεσης οργάνων

0

Η Σερβία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποβάλει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αίτημα για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με την καταγγελία της πρώην εισαγγελέως του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε ότι Κοσοβάροι ηγέτες εμπλέκονταν σε παράνομη διακίνηση οργάνων από Σέρβους κρατούμενους.

Ο Ντούσαν Ιγκνιάτοβιτς, υπεύθυνος για τη συνεργασία με το ICTY, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το δικαστήριο έρευνα «το ταχύτερο δυνατόν», ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά ή να διεξαχθεί μέχρι τέλους και η έρευνα για την φερόμενη ύπαρξη παράνομων κλινικών.

Ο Σέρβος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι αν το ICTY δεν μπορέσει να διεξάγει μία τέτοια έρευνα, οι αρχές της χώρας του θα ζητήσουν να τους διαβιβαστούν τα στοιχεία για να την ολοκληρώσουν οι σερβικές αρχές.

Παρά τον θόρυβο που προκάλεσε στο Κοσσυφοπέδιο η καταγγελία, η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν προτίθεται να ερευνήσει τις καταγγελίες ενώ έκανε λόγο για «μυθεύματα».

Η Κάρλα Ντελ Πόντε σε βιβλίο που έγραψε μετά το πέρας της θητείας της στο ICTY ανέφερε ότι οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου, μεταξύ τους και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, είχαν εμπλακεί σε παράνομη διακίνηση οργάνων που αφαίρεσαν από περίπου 300 Σέρβους και άλλους σλαβικής καταγωγής κρατούμενους σε περιοχή της Αλβανίας. Τα θύματα αργότερα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Σχόλια