Η Σουηδία αμφισβητεί τη συμφωνία Κάρατζιτς-Χόλμπρουκ

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας ενημέρωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ότι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, δεν είναι γνώστης συμφωνιών για την υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ περί ασυλίας στον πρώτο με τον όρο της απομάκρυνσής του από την πολιτική σκηνή.

Το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε το Δικαστήριο της Χάγης πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο να προσέλθει ο κ. Μπιλντ ενώπιον του δικαστηρίου, κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, αφού ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως Κάρατζιτς και Χόλμπρουκ είχαν όντως συνάψει συμφωνία.

«Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως οι ισχυρισμοί περί συμφωνίας ασυλίας ήταν βάσιμοι, δεν θα είχαν καμία σχέση με το ζήτημα της ενοχής ή αθωότητας του Κάρατζιτς για όσα κατηγορείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του σουηδικού υπουργείου.

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστηρίζει ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη μη δίωξή του, γι αυτό και ζητά από τη Χάγη να άρει τις εναντίον του κατηγορίες.

Σχόλια