Η συνεργασία της Κροατίας με την Χάγη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

0

Ύστατη προειδοποίηση στην Κροατία ότι τίθεται σε κίνδυνο η έναρξη, στις 17 Μαρτίου, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. θα απευθύνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται ότι η χώρα δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ανακοινωθέν που συνέταξαν εμπειρογνώμονες για τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. καλούνται όλα τα όργανα της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία στις 17 Μαρτίου υπό τον όρο ότι το Ζάγκρεμπ θα συνεργαστεί πλήρως με το Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δίκτυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Κροατία προστατεύει τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στρατηγό Αντε Γκοτοβίνα. Σημειώνεται ότι ο Γκοτοβίνα κατηγορείται ήδη από το 2001 από την Χάγη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του σερβο-κροατικού πολέμου.

Σχόλια