Η συνταγματική μεταρρύθμιση του Τσάβες

0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβες παρουσίασε χθες την πρότασή του για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς του αντιπάλους εντός της χώρας αλλά από τις ΗΠΑ.

Η πρότασή του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση περιορισμών όσον αφορά τις προεδρικές θητείες, την απεμπόληση της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους να απαλλοτριώνει πόρους εγχώριων ή ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, και την αύξηση του ελέγχου που θα μπορεί να ασκεί ο πρόεδρος στα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Ο Τσάβες, παρουσιάζοντας την πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης, είπε ότι η προεδρική θητεία θα επεκταθεί κατά ένα έτος, στα επτά, και θα καταργηθεί η απαγόρευση της επανεκλογής προέδρου, ενώ εισηγήθηκε η εργάσιμη ημέρα να είναι έξι ώρες από οκτώ.

Εάν η πρότασή του εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, καθώς το κοινοβούλιο ελέγχεται πλήρως από τους υποστηρικτές του, θα πρόκειται για την δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος μετά από εκείνη του 1999.