Η σύσταση ευρωπαϊκού FBI προωθείται από την γερμανική προεδρία

0

Προτάσεις για μετεξέλιξη της σημερινής Europol σε μια ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, η οποία δεν θα ελέγχεται από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, προωθεί η γερμανική προεδρία, αλλά και η Κομισιόν.

Μέχρι σήμερα, αρμοδιότητα της Europol ήταν το οργανωμένο έγκλημα. Με βάση την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικείμενο πλέον θα είναι περίπου όλα τα αδικήματα -από την τρομοκρατία μέχρι την παιδική πορνογραφία ή τη λαθρεμπορία και το εμπόριο λευκής σαρκός, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στις υπό ψήφιση προτάσεις δεν προσδιορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες του νέου οργάνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει πότε ένα έγκλημα έχει «σοβαρό χαρακτήρα» και άρα θα είναι το ίδιο αρμόδιο να επιληφθεί.

Το νέο ευρωπαϊκό FBI θα έχει το συντονισμό, την οργάνωση και την εφαρμογή ανακρίσεων και επιχειρήσεων μαζί με κράτη – μέλη, αλλά και με τρίτες χώρες, όπου κρίνει, ενώ στις τράπεζες δεδομένων που θα διαθέτει, θα «φακελώνονται» όσοι έχουν καταδικαστεί, διαδηλωτές που θεωρούνται βίαιοι, όσοι είναι «ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες», γνωστοί και φίλοι αυτών των «υπόπτων», αλλά και όποιος άλλος θεωρεί η υπηρεσία ότι χρειάζεται.

Τα δε κράτη – μέλη, σύμφωνα με τις προτάσεις της προεδρίας, είναι υποχρεωμένα να παράσχουν όποια πληροφορία τους ζητηθεί. Τα στοιχεία, μάλιστα, αυτής της ενισχυμένης Europol θα μπορούν να δίνονται σε τρίτα μέρη -όπως οι Αμερικανοί- χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου.

Σχόλια