Η τύχη της οδηγίας για την ατυχηματική ρύπανση κρίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η εφοπλιστική κοινότητα την απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πάνω στα προδικαστικά ερωτήματα που έχει καταθέσει το Ανώτατο βρετανικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή πέντε διεθνών ναυτιλιακών οργανώσεων κατά της κοινοτικής οδηγίας 2005/35/ΕΚ, η οποία ποινικοποιεί την ατυχηματική ρύπανση.

Oι ναυτιλιακές οργανώσεις Intertanko, Intercargo, η Ελληνική Επιτροπή ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) ο Lloyds Register και International Salvage Union, προσέφυγαν στο Βρετανικό Δικαστήριο κατά της εφαρμογής από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών, της συγκεκριμένης Κοινοτικής οδηγίας, επιδιώκοντας την ανατροπή της δια της δικαστικής οδού.

Το βρετανικό δικαστήριο με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό, θέτοντας μία σειρά προδικαστικών ερωτημάτων, πριν λάβει τη τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου κ. Επαμεινώνδας Εμπειρίκος μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση υποστήριξε ότι η οδηγία της Ε.Ε., ποινικοποίησε την ατυχηματική ρύπανση, καθεστώς που είναι αντίθετο με τις διεθνείς συνθήκες MARPOL και UNCLOS, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια ευνοϊκή έκβαση στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι σεβαστές και ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνεχίσει να κινείται με βάση του κανόνες του ΙΜΟ και όχι περιφερειακών ή μονομερών ρυθμίσεων.

Σχόλια