Η Χάγη απελευθερώνει προσωρινά Σερβοβόσνιο καταδικασθέντα

0

Ο πρώτος Σερβοβόσνιος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Μίροσλαβ Τάντιντς, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της οκταετούς ποινής που του έχει επιβληθεί.

Ειδικότερα, ο Τάντιτς, ο οποίος ήταν ο ένας από τους συνολικά πέντε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά του μη σερβικού πληθυσμού στην περιοχής Σάμτατς, την περίοδο 1992- 93, θα αφεθεί ελεύθερος τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από τις Αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου, Τεοντόρ Μερόν, η απόφαση για προσωρινή απελευθέρωση του Τάντιτς στηρίζεται στην οικειοθελή παράδοσή του, την καλή συμπεριφορά του την περίοδο που έμεινε φυλακισμένος, την καλή φήμη του στην πόλη από όπου κατάγεται αλλά και την αποφασιστικότητά του για επανένταξη στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι ο Τάντιτς παραδόθηκε οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 1998 και ήταν ο πρώτος Σερβοβόσνιος που προέβη σε μια τέτοια ενέργεια.

Σχόλια