Η Χάγη επικρίνει την Κάρλα Ντελ Πόντε

0

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) εναντίον της Κάρλα Ντελ Πόντε για τις καταγγελίες που εμπεριέχονται σε βιβλίο της περί εμπλοκής Κοσοβάρων ηγετών σε λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων που αφαιρούνταν από Σέρβους.

Στην έρευνα που διεξήχθη το 2002 και το 2003 στο Κοσσυφοπέδιο δεν προέκυψαν αποδείξεις για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην περιοχή. «Παρά τις προσπάθειες, η εισαγγελία δεν ανακάλυψε κάτι το ουσιαστικό σχετικά με τις κατηγορίες αυτές και δεν μπόρεσε να παραπέμψει την υπόθεση αυτή ενώπιον του δικαστηρίου» δήλωσε εκπρόσωπος του ICTY.

Σε βιβλίο της που εκδόθηκε αυτό το μήνα στην Ιταλία, η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY Κάρλα Ντελ Πόντε υποστηρίζει πως οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, επιδόθηκαν σε λαθρεμπόριο οργάνων που αφαιρέθηκαν από περίπου 300 Σέρβους φυλακισμένους το καλοκαίρι του 1999.

Έπειτα από ενημέρωση εκ μέρους της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, το 2002 και 2003, σχετικά με κατηγορίες ότι άνθρωποι απάγονται στη βόρεια Αλβανία και τους αφαιρούνται τα όργανα στο Κόσοβο, η εισαγγελία είχε διεξάγει προκαταρκτική έρευνα μαζί με την αποστολή του ΟΗΕ και την Αλβανία, ανακοινώθηκε από τη Χάγη.

Επικρίσεις εις βάρος της Κάρλα Ντελ Πόντε διατυπώνει και η πρώην εκπρόσωπό της, Φλοράνς Αρτμάν.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, η Φλοράνς Αρτμάν χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» και «αναξιοπρεπές» να εμφανίζονται «ως αποδεδειγμένα γεγονότα αυτά που, στην πραγματικότητα, ήταν αδύνατο να αποδειχθούν».

Η δουλειά της Ντελ Πόντε στο ICTY «ήταν ακριβώς να αναζητεί την αλήθεια παρά τα εμπόδια και έτσι να καταπολεμά την άρνηση και τη χειραγώγηση. Σήμερα μας βυθίζει και πάλι στις πιο σκοτεινές ώρες της προπαγάνδας», είπε η Αρτμάν.

Σχόλια