Η Χάγη ζητά τον λόρδο Όουεν να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη Καράτζιτς

0

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τους δικαστές να καλέσουν ως μάρτυρα τον Βρετανό πρώην διπλωμάτη λόρδο Όουεν στη δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Η κατηγορούσα αρχή ζητεί επίσης από το Δικαστήριο να ασκήσει την εξουσία του για να καλέσει τον λόρδο Όουεν ως μάρτυρα στην δίκη», αναφέρει ο εισαγγελέας στην αίτησή του.

Ο λόρδος Όουεν, διαπραγματευτής της ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1992-1995 «είχε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατηγορούμενο περισσότερες από 25 φορές, είχε δε και τηλεφωνικές επικοινωνίες και γραπτή αλληλογραφία», υπογραμμίζει ο ο εισαγγελέας.

Ο Ντέιβιντ Όουεν είναι ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου Βανς-Όουεν το 1993, το οποίο όμως δεν είχε επιτυχία και δεν έδωσε λύση στην πολεμική σύγκρουση.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης μπορεί κυρίως να καταθέσει ως μάρτυρας για τα εγκλήματα που έγιναν κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), την πολιορκία του Σεράγεβο και την σφαγή των μουσουλμάνων από τα στρατεύματα των Σέρβων της Βοσνίας στην Σρεμπρένιτσα το 1995.

Σχόλια