Η Χιλή αποζημιώνει τους βασανισμένους από τον Πινοσέτ

0

Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε να προσφέρει ισόβια αποζημίωση σε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους που βασανίστηκαν από πράκτορες του καθεστώτος του Πινοσέτ, τη στιγμή που ο πρώην δικτάτορας δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το βήμα, τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου επίσημο έγγραφο που αναφέρεται στα βασανιστήρια κατά την περίοδο 1973 – 1990. Το έγγραφο στηρίζεται σε καταθέσεις επιζώντων και, κατά τον Πρόεδρο της χώρας, αποδεικνύουν ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν συνήθη τακτική του δικτατορικού καθεστώτος.

Το Κογκρέσο της χώρας αναμένεται να εγκρίνει τις αποζημιώσεις ύψους 190 δολαρίων το μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 93% του κατώτερου μισθού στη Χιλή. Πάντως, εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση του πρώην δικτάτορα, θα αποφανθεί αν ο Πινοσέτ είναι σε θέση, από άποψη υγείας, να δικαστεί για τις κατηγορίες που αφορούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια