Ην. Βασίλειο: Θεσμοθέτηση εποπτικού οργάνου για τον Τύπο

0

Ήττα σημείωσαν οι βρετανοί εκδότες, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση εποπτικού οργάνου για τον Τύπο, καθώς ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε αίτηση αναστολής της απόφασης του Συμβουλίου του Θρόνου, με την οποία είχε απορριφθεί η δική τους πρόταση για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της λειτουργίας του Τύπου.

Η ανάγκη μεταρρύθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών των ΜΜΕ στη Μ. Βρετανία αποτέλεσε κοινωνικό και πολιτικό αίτημα μετά το σκάνδαλο του 2011, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, διασημοτήτων και πολιτικών είχαν γίνει στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών από δημοσιογράφους.

Οι βρετανοί εκδότες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την αναστολή του Βασιλικού Διατάγματος περιορισμών του Τύπου, το οποίο έχει ήδη λάβει την έγκριση των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, ισχυριζόμενοι ότι δεν μελετήθηκαν επαρκώς οι δικές τους προτάσεις.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής νομική αιτιολόγηση και απέρριψε το αίτημα των εκδοτών.

Σημειώνεται, ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου, που θα μπορεί να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις εφημερίδες που δεν τηρούν τους κανόνες και κρίνονται ένοχες για παράβαση της δεοντολογίας. Αντίθετα οι προτάσεις των μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνουν απλώς μέτρα βελτίωσης του συστήματος αυτορρύθμισης, το οποίο ισχύει έως και σήμερα.
 

Σχόλια