Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση τοποθέτησης τσιγάρων σε κοινή θέα στα μικρά καταστήματα λιανικής

0

Η τοποθέτηση προϊόντων καπνού στα ράφια των μικρών καταστημάτων, είναι πλέον παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τέθηκε σε ισχύ η σχετική απαγόρευση. Οι καταστηματάρχες πρέπει εφεξής να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα καπνού δεν θα βρίσκονται σε κοινή θέα, αλλιώς μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

Η Hazel Cheeseman, διευθύντρια της βρετανικής αντικαπνιστικής οργάνωσης «Action on Smoking and Health» χαιρέτισε το μέτρο, και δήλωσε ότι: “Τα δύο τρίτα των καπνιστών ξεκίνησαν πριν την ηλικία των 18, οπότε είναι αναγκαίο τα τσιγάρα να μην βρίσκονται σε κοινή θεά, ώστε να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από το κάπνισμα”.

Όμως, η Suleman Khonat, εκπρόσωπος της οργάνωσης καταστηματαρχών «Συνασπισμός Πωλητών Προϊόντων Καπνού» άσκησε κριτική στην απαγόρευση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι καταστηματάρχες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν, αλλά ο νόμος αποτελεί ένα περαιτέρω περιττό μέτρο το οποίο θα βλάψει τις μικρές επιχειρήσεις».

Η αντίστοιχη απαγόρευση τοποθέτησης προϊόντων καπνού στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων λιανικής και των σουπερμάρκετ ισχύει στη χώρα από το 2012.