Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση του καπνίσματος στα σωφρονιστικά καταστήματα

0

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους πρέπει να εφαρμοστεί και στα σωφρονιστικά καταστήματα, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση δικαίωσε τον κρατούμενο που κατέθεσε την αίτηση ενώπιον του δικαστηρίου, Paul Black, ο οποίος, όπως δήλωσε, υποφέρει από προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται από το παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι κρατούμενοι επιτρέπεται να καπνίζουν στα κελιά τους αλλά απαγορεύεται το κάπνισμα στους διαδρόμους και σε άλλους δημόσιους χώρους του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου διευρύνει την εφαρμογή του Κανονισμού Υγείας του 2006, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, και στα σωφρονιστικά ιδρύματα, έχοντας ως αποτέλεσμα την αυστηρότερη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και πιθανές διώξεις κατά μελών του σωφρονιστικού προσωπικού που επιτρέπουν τυχόν παραβιάσεις.

Ο δικαστής Β. Singh αναφέρει στην απόφαση του: «Κατά την κρίση μου, είναι ξεκάθαρο από τους όρους του Κανονισμού, σε συνάρτηση και με τα συμφραζόμενα, ότι πράγματι το πνεύμα του νομοθέτη ήταν να εμπίπτουν όλοι οι δημόσιοι χώροι στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού».
 

Σχόλια