Ην. Βασίλειο: Επερώτηση για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων

0

 

Με επερώτηση που πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών, Andrew George, προτρέπει την βρετανική κυβέρνηση να κάνει βήματα προς την «επανένωση» των Ελγινείων Μαρμάρων, με αυτά που βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης.

Με την επερώτησή του ο A.George θα καλέσει την κυβέρνηση να «επιδείξει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να επανενώσει τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται υπό βρετανική κατοχή με εκείνα τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, που κατασκευάστηκε γι’ αυτό το σκοπό, κάτω από τη σκιά του μνημείου στο οποίο ανήκουν, του Παρθενώνα».
 
Ο βουλευτής είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης «Επανένωση των Μαρμάρων», η οποία ασκεί πολιτική πίεση για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. Η οργάνωση καλεί επίσης την βρετανική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόσκληση που της απηύθυνε το 2013 η Unesco, περί διαμεσολάβησης σχετικά με το μέλλον των μαρμάρων.
                                      
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil Macgregor, δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι “Ο Λόρδος Έλγιν διέσωσε κάποια από τα σημαντικότερα αριστουργήματα που υπήρξαν ποτέ, με σκοπό να τα απολαύσει όλος ο κόσμος. Τα αριστουργήματα αυτά πρέπει να τα μοιράζεται και να τα απολαμβάνει, κατά το δυνατόν, ολόκληρη η ανθρωπότητα”. 

Σχόλια