Ην. Βασίλειο: Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

0

Οι εκκλήσεις των Υπηρεσιών Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών αναφορικά με την παρακολούθηση των επικοινωνιών και την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο για θέματα τρομοκρατίας είχαν ως αποτέλεσμα τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας ενός νέου νομοσχέδιου για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών.

Μερικές από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αφορούν στη στέρηση των διαβατηρίων των υπόπτων για δεσμούς με τρομοκρατικές δραστηριότητες, ώστε να τους αποτρέψει από την άφιξή τους σε ζώνες συγκρούσεων, όπως η Συρία, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε βρετανικό έδαφος, τζιχαντιστών, που επιστρέφουν από τις περιοχές αυτές. Επίσης, το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τις ισχύουσες διατάξεις για την κατ’ οίκον έρευνα και την επιβολή των περιορισμών της κυκλοφορίας, σε περιπτώσεις υποψίας ανάμειξης σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Προβλέπει, επιπλέον, νέα προληπτικά μέτρα, όπως η υποχρέωση των διευθυντών σχολείων και των υπευθύνων των πανεπιστημίων να αναφέρουν στις Αρχές την ταυτότητα του κάθε σπουδαστή που φαίνεται ευάλωτος στη ριζοσπαστικοποίηση και στη τζιχαντιστική προπαγάνδα.

Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, όπως σημειώνει και ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής για την τρομοκρατία, λόγω της έλλειψης δικαστικών δομών για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της νόμιμης εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει το πιο ανεπτυγμένο νομικό οπλοστάσιο σε όλο το δυτικό κόσμο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά τις ΗΠΑ.

 

Σχόλια