Ην.Βασίλειο: de facto αποποινικοποίηση των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας

0

Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι κλοπές σε καταστήματα έχουν «σχεδόν αποποινικοποιηθεί» διότι τα αδικήματα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα για την αστυνομία και τα δικαστήρια, σύμφωνα με σχετική αναφορά επιστημονικού επιτελείου. Σε Αγγλία και Ουαλία, μεγάλος αριθμός αδικημάτων μικρής περιουσιακής αξίας δεν καταγγέλλεται καν στις αστυνομικές αρχές.
 
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, David Lammy, δήλωσε ότι δεν γίνονται προσπάθειες για τη διευθέτηση του προβλήματος.Ο Lammy αναγνώρισε ότι αν και οι δείκτες εγκληματικότητας είναι σε πτώση εδώ και δύο δεκαετίες, «τα θύματα των πιο συχνών εγκλημάτων δεν αισθάνονται το ίδιο».
 

«Σε περιπτώσεις διαρρήξεων, κλοπών ποδηλάτων ή κινητών, πολλά θύματα αναφέρουν την κλοπή στην αστυνομία, αλλά συνήθως μόνο για να δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου στο έγκλημα, προς χρήση της ασφαλιστικής τους εταιρείας. Πολύ συχνά δηλώνουνι παραίτηση και πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.»
 
Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύεται ότι 1 στις 3 διαρρήξεις και 9 στα 10 περιστατικά κλοπής από κατάστημα – αδικήματα τα οποία καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων εγκλημάτων σε Αγγλία και Ουαλία – δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία.
 
«Τα περιουσιακά αδικήματα έχουν στην ουσία αποποινικοποιηθεί λόγω της μικρής σημασίας που τους δίνεται από τις αρχές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο D. Lammy.
 

Σχόλια