Ην.Βασίλειο: Παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

0

Την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου υπόθεση, αντικείμενο της οποίας είναι η παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όσον αφορά τα επιτρεπόμενα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Η βρετανική οργάνωση Δικηγόρων Περιβαλλοντικού δικαίου, ClientEarth, διεκδικεί την έκδοση δικαστικής απόφασης, με την οποία οι κρατικές αρχές θα υποχρεώνονται σε συμμόρφωση με την Οδηγία της Ε.Ε. για την Ποιότητα του Ατμοσφαιρικού Αέρα.

Η προθεσμία συμμόρφωσης με την εν λόγω Οδηγία, με την οποία οριοθετούνται τα επιτρεπόμενα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων, έχει παρέλθει από το 2010, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ClientEarth κάλεσε το Δικαστήριο να επιβάλλει στην κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, με τα οποία θα περιορίζονται άμεσα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς 29.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως, λόγω προβλημάτων υγείας, οφειλομένων στη ρύπανση.