Ηνωμένο Βασίλειο: Απόρριψη αιτήματος για ευθανασία

0

Το βρετανικό Εφετείο διατήρησε σε ισχύ νόμο που απαγορεύει την ευθανασία, εξετάζοντας σχετικό αίτημα δύο πολιτών με παράλυση.
Συγκεκριμένα, ο Tony Nicholson είχε υποστεί παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ο Paul Lamb, έμεινε παράλυτος, μετά από τροχαίο ατύχημα. Οι δύο άντρες είχαν αμφισβητήσει την έννοια του «φόνου» στο αγγλικό δίκαιο και ζήτησαν από το δικαστήριο να τους επιτραπεί η χρήση της μεθόδου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Οι δικαστές διαπίστωσαν, ότι σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, οι δύο πολίτες έχουν υποστεί «μόνιμες, μη αναστρέψιμες και καταστροφικές σωματικές βλάβες». Παρ’ όλα αυτά, έκριναν ομόφωνα, ότι το ζήτημα της ευθανασίας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και ως τέτοιο, έχει ρυθμιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο –σύμφωνα με την απόφαση- αποτελεί «τη συνείδηση του βρετανικού έθνους». Ως εκ τούτου, το δικαστήριο κήρυξε εαυτόν αναρμόδιο για την άρση της σχετικής νομοθετικής απαγόρευσης και διατήρησε σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κατά της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

 

Σχόλια