ΗΠΑ: Θανατοποινίτης κατέληξε δύο ώρες μετά τη θανατοφόρο ένεση

0

Ο θανατοποινίτης Τζόσεφ Γουντ που κρατούνταν σε φυλακή της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε την τελευταία του πνοή περίπου δυο ώρες μετά το ενέσιμο διάλυμα που του χορηγήθηκε, αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών, σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Τομ Χόρν, δήλωσε ότι ο Γουντ που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 τοπική ώρα Ελλάδας, ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική ώρα.

Ο δικηγόρος του θανατοποινίτη, Ντελ Μπαιτς κατήγγειλε ότι «Οι υπάλληλοι των φυλακών της Αριζόνα χορήγησαν την ένεση στις 13:52. Στη 13:57 ο Γουντ έπεσε σε κώμα αλλά στις 14:02 άρχισε να αναπνέει. Στις 14:03 το στόμα του στράβωσε και συνέχιζε να αναπνέει. Λαχάνιαζε και βογκούσε για περισσότερο από μία ώρα»
Ενώ πρόσθεσε: « O κατάδικος ήταν ακόμα ζωντανός στις 15:02 τοπική ώρα. Ο Τζόσεφ Γουντ πέθανε περίπου μετά από δυο ώρες και ενώ ένοιωθε και προσπαθούσε να αναπνεύσει για περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά».

H πολιτεία της Αριζόνα χορήγησε στον Γουντς το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Ωστόσο, ο βασανιστικός τρόπος θανάτωσης του Γουντς επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την προέλευση των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Τον τελευταίο καιρό ο Γουντς είχε καταθέσει αλλεπάλληλες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυριζόμενος ότι η επικείμενη εκτέλεσή του είναι αντισυνταγματική λόγω της άγνωστης προέλευσης των θανατηφόρων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Η κυβερνήτης της Αριζόνα Τζαν Μπρούερ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την εκτέλεση του θανατοποινίτη, λέγοντας ότι ενώ αποδόθηκε δικαιοσύνη η ίδια προβληματίζεται για τον υπερβολικό χρόνο που χρειάστηκε για να επιδράσει το φάρμακο.

“Ενα είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι ο κρατούμενος Γουντ πέθανε με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και ιατρικές αναφορές δεν υπέφερε. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον φρικτό πόνο στον οποίο επέβαλε τα δύο θύματά του και την οδύνη που προκάλεσε στις οικογένειές τους για το υπόλοιπο της ζωής τους”, δήλωσε η Μπρούερ.