ΗΠΑ: Αγώνας αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας στα ζώα από δικηγόρο

0

Το Δεκέμβριο του 2013, ο δικηγόρος Στίβεν Γουάιζ  έδειξε στον κόσμο πώς ένα ζώο μπορεί να μεταβεί από το νομικό καθεστώς του “πράγματος” χωρίς δικαιώματα, σε αυτό ενός ατόμου με αντίστοιχη νομική προστασία.

Ντοκυμαντέρ της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, καταγράφει την πορεία του δικηγόρου Στίβεν Γουάιζ για την κατάθεση των πρώτων στην ιστορία αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντικείμενο την κατοχύρωση περιορισμένων δικαιωμάτων “προσωπικότητας” για ορισμένα ζώα.

Ο κ. Γουάιζ έχει δώσει περισσότερα από 30 χρόνια από τη ζωή του στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την επίτευξη των δικαιωμάτων προσωπικότητας στα ζώα. Ξεκινώντας την καριέρα του ως δικηγόρος υπεράσπισης, εμπνεύστηκε από το βιβλίο του Πίτερ Σίνγκερ “Απελευθερώνοντας τα Ζώα” και αφοσιώθηκε στην ιδέα της παροχής υπηρεσιών δικαιοσύνης για τα ζώα. Υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του δικαίου των δικαιωμάτων των ζώων στη δεκαετία του 1980 και το 2000, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που δίδαξε το συγκεκριμένο μάθημα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ως ομότιμος καθηγητής.

Ο κ. Γουάιζ άρχισε να αναπτύσσει τη στρατηγική του για τη νομική κατοχύρωση της προσωπικότητας των ζώων, αγωνιζόμενος ενάντια σε αναποτελεσματικούς νόμους και δήθεν κανονισμούς πρόνοιας που αποτυγχάνουν παντελώς στην προστασία των ζώων.

Η αναγνώριση νομικής προσωπικότητας θα δώσει σε κάποια ζώα αμετάκλητη νομική προστασία αναγνωρίζοντας κρίσιμες ανάγκες τους όπως το να ζουν σε άγρια κατάσταση, να μην υπόκεινται σε ιδιοκτησία ή να μην υφίστανται κακομεταχείριση.

Η ομάδα του, Nonhuman Rights Project (NhRP), επέλεξε ως πρώτους ενάγοντες τέσσερις χιμπατζήδες που ζουν στη Νέα Υόρκη, κυρίως διότι η νομοθεσία της Νέας Υόρκης είναι ευνοϊκή για την αντιμετώπιση παρόμοιων αγωγών.

Αν ο κ. Γουάιζ κερδίσει, θα έχει γκρεμίσει το νομικό τοίχο που χωρίζει τα ζώα από τους ανθρώπους. Οι “ενάγοντές” του, θα έχουν αποκτήσει νομική προσωπικότητα.