ΗΠΑ: “Η Σερβία συνεργάζεται με το δικαστήριο της Χάγης”

0

“Η Σερβία συνεργάζεται με το δικαστήριο της Χάγης”, τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στιούαρτ Τζόουνς ανακαλώντας την προηγούμενη θέση της αμερικανικής ηγεσίας για ελλιπή συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

“Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Σερβία συνεργάζεται με το δικαστήριο της Χάγης και εάν η Ολλανδία ζητήσει την γνώμη μας θα υποστηρίξουμε αυτήν τη άποψη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόουνς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία αρνείται να δώσει την συγκατάθεση της για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να συλληφθούν οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν πιέσεις στην Ολλανδία για να υποχωρήσει και συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιμείνει για τη σύλληψη του Μλάντιτς και θα προσφέρει κάθε βοήθεια στις σερβικές αρχές.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι δεν ζητείται από την Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο και αυτό δεν αποτελεί όρο για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η νέα στάση των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο Βελιγράδι.

Σχόλια