ΗΠΑ: Αναβολή έκδοσης απόφασης σε προσφυγή κατά της Αλ-Κάιντα λόγω αδυναμίας προσδιορισμού δικαιοδοσίας

0

Επρόκειτο για αγωγή αποζημίωσης που άσκησαν τέσσερις χιλιάδες Κενυάτες επ’ αφορμή της βομβιστικής επίθεσης της Αλ-Κάιντα στην αμερικανική πρεσβεία του Ναϊρόμπι το 1998.

Εναγόμενοι αρχικά ήταν η Αλ-Κάιντα, ο Οσάμα Μπιν Λάντερ, το Σουδάν και το Αφγανιστάν. Καθώς όμως οι δύο χώρες απαλλάχθηκαν και Οσάμπα Μπιν Λάντεν βρέθηκε νεκρός, μόνος εναγόμενος απέμεινε η τρομοκρατική οργάνωση της Αλ-Κάιντα. «Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πλέον, στην υπόθεση εμπλέκονται η Αλ-Κάιντα και οι πολίτες της Κένυα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια διαφορά μεταξύ αλλοδαπών πολιτών και μιας οργάνωσης που αποτελείται από αλλοδαπούς», τόνισε ο δικαστής.

Με αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι είναι αδύνατον να προσδιορίσει από μόνο του την ύπαρξη ή μη δικαιοδοσίας. Επιπλέον, ακόμη και αν δεχόταν την  ύπαρξη δικαιοδοσίας, δεν θα ήταν σε θέση να επιλέξει το εφαρμοστέο δίκαιο. Για αυτούς τους λόγους, ο δικαστής John M. Facciola αποφάσισε να αναστείλει την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Supreme Court στην υπόθεση Doe v. Exonn Mobil Corp. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα δώσει και τις κατευθυντήριες σχετικά με τις προϋποθέσεις ύπαρξης δικαιοδοσίας των αμερικανικών δικαστηρίων επί διαφορών αλλοδαπών πολιτών με αλλοδαπές οργανώσεις.

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια