ΗΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν από το Γκουαντάναμο

0

Η Αμερικανική Ένωση για θέματα πολιτικών ελευθεριών (American Civil Liberties Union-ACLU) ανακοίνωσε τα ονόματα των 55 κρατουμένων, των οποίων αν και τα αιτήματα για αποφυλάκιση από τις φυλακές του Guantanamo είχαν γίνει αποδεκτά από το 2010, η σχετική απόφαση δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση της λίστας των ονομάτων των κρατουμένων, των οποίων επίκειται η αποφυλάκιση. Η Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεταφοράς των συγκεκριμένων ατόμων στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της ACLU, η δημοσιοποίηση των ονομάτων δίνει ελπίδα και σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιστρέψουν οι 55 κρατούμενοι με ασφάλεια στις χώρες τους.

Να σημειωθεί ότι οι φυλακές του Guantanamo έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης αναφορικά με τον τρόπο μεταχείρισης των κρατουμένων και των φημολογούμενων παράνομων κρατήσεων ατόμων που ήταν ύποπτα για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Από το 2002 που άρχισε η λειτουργία τους, έχουν διατυπωθεί αναρίθμητες καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης ενώ πριν περίπου ένα μήνα, η διαμάχη αναζωπυρώθηκε και το θέμα των φυλακών επανήλθε στο προσκήνιο όταν ένας κρατούμενος, του οποίου το όνομα βρισκόταν στην επίμαχη λίστα του 2010 και προοριζόταν να αποφυλακιστεί, βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του και τελικά πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο της βάσης του αμερικανικού ναυτικού, όπου είχε μεταφερθεί.

Σχόλια