ΗΠΑ: Ανεστάλη εκτέλεση στην Καλιφόρνια

0

Ανεστάλη εν τέλει, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, η εκτέλεση θανατοποινίτη, παρά την προσπάθεια των αρχών της πολιτείας να την επισπεύσουν. Οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας επιχείρησαν να προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση προκειμένου να προλάβουν την ημερομηνία λήξης της τελευταίας διαθέσιμης δόσης μιας από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία. Στο αιτιολογικό της απόφασής του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι η μικρή χρονική προθεσμία που του δόθηκε δεν του επέτρεψε να εξετάσει επαρκώς το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης και τη μέθοδο που είχε κριθεί δικαστικώς προβληματική το 2006.
Περαιτέρω, ως προς την απόπειρα επίσπευσης της εκτέλεσης, στην απόφαση σημειώνεται ότι “”η πολιτεία η ίδια δημιούργησε συνθήκες ασύμβατες με την εύτακτη επίλυση, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, εκκρεμών νομικών ζητημάτων σε σχέση με εκτελέσεις βάσει των νέων κανονισμών””.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο θανατοποινίτης, καταδικασθείς για βιασμό παιδιού και φόνο πριν από 30 χρόνια, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της εκτέλεσής του έως τουλάχιστον το 2011.

Σχόλια