ΗΠΑ: Ανεστάλη η εκτέλεση του θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις

0

Για 90 μέρες ανεστάλη η εκτέλεση του 38χρονου θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, καθώς η επιτροπή απονομής χάριτος της Πολιτείας Τζόρτζια έκρινε ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να εκτιμηθούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακρόαση για την απονομή χάρης.

Ο Ντέιβις είχε καταδικαστεί με την κατηγορία ότι σκότωσε τον αστυνομικό Μαρκ Μακφέιλ στο πάρκινγκ ενός φαστ-φουντ στη Σαβάνα της Τζόρτζια, το 1989.

Τις τελευταίες ημέρες οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστεία και ο βραβευμένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός Ντέσμοντ Τούτου, ζητούν από την επιτροπή να του χαρίσει τη ζωή αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μην είναι ένοχος, γεγονός που φαίνεται ότι αποδέχθηκε και η επιτροπή απονομής χάριτος και αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης.

Συγκεκριμένα, το γενετικό υλικό από την τοποθεσία του φόνου δεν συνδέει τον Ντέιβις με το έγκλημα. Επίσης, δεν έχει βρεθεί το φονικό όπλο και επτά από τους εννέα μάρτυρες της υπόθεσης έχουν αλλάξει την κατάθεσή τους. Ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι δέχτηκαν πιέσεις ενώ άλλοι αναγνώρισαν έναν άλλο άνδρα ως το δολοφόνο του αστυνομικού.

Σχόλια