ΗΠΑ: Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος Ντέιβις

0

Για πρώτη φορά μετά την καταδίκη τού Τρόι Ντέιβις σε θάνατο, πριν από 19 χρόνια, αμερικανικό δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση, καθώς νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αθωότητάς του έχουν έλθει στο φως.
Το Ντέιβις, που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικάστηκε το 1991 για το φόνο, δύο χρόνια νωρίτερα, ενός λευκού αστυνομικού στη διάρκεια καβγά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στη Σαβάνα. Στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκαν δείγματα DNA ούτε δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης δεν βρέθηκε ποτέ το όπλο με το οποίο έγινε το έγκλημα.
Αν και ο Ντέιβις αναγνωρίστηκε από εννέα μάρτυρες, επτά από αυτούς έχουν ανακαλέσει τις μαρτυρίες τους, λέγοντας ότι πιέστηκαν από την αστυνομία να τον κατονομάσουν ως ένοχο.
Στο πλευρό του 40χρονου θανατοποινίτη στέκεται και η Διεθνής Αμνηστία, που διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλον τον κόσμο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Ντέιβις, ο οποίος έχει ήδη γλιτώσει τρεις φορές την εκτέλεση σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου κατ εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διέταξε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σαβάνα να “”εξετάσει τα στοιχεία που δεν είχαν μπορέσει να παρουσιαστούν στη δίκη και που αποδεικνύουν σαφώς την αθωότητα”” του καταδικασθέντος.
Ο ίδιος ο Ντέιβις, υποστηρίζει την αθωότητά του από τη σύλληψή του, πριν από 19 χρόνια.

Σχόλια