ΗΠΑ: Αντιδράσεις από το σκάνδαλο με τις απολύσεις εισαγγελέων

0

Στη δίνη του σκανδάλου με τις απολύσεις των οκτώ ομοσπονδιακών εισαγγελέων για πολιτικούς λόγους στροβιλίζεται ο Λευκός Οίκος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Τζον Εντουαρντς, αξίωσαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ο οποίος, αν και αναγνώρισε ότι έχει ευθύνη για τα «λάθη» που διέπραξαν στελέχη του υπουργείου του και οδήγησαν στην απόλυση των εισαγγελέων, εντούτοις αρνείται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι «θα συνεχίσει να κάνει τη δουλεία του».

Σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες, οι οκτώ ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απομακρύνθηκαν γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν σε πιέσεις Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων που τους ζητούσαν να είναι πιο επιθετικοί σε καταγγελίες για νοθεία από τους Δημοκρατικούς στις εκλογές για το Κογκρέσο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να συγκαλύψει και την εμπλοκή του Τζορτζ Ο.Μπους και κορυφαίων συμβούλων του στο θέμα, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η απομάκρυνση των οκτώ εισαγγελέων έγινε διότι δεν ήταν επαρκείς στο έργο τους.

Όπως διαπιστώθηκε όμως οι εισαγγελείς -που ας σημειωθεί είχαν διοριστεί από τους Ρεπουμπλικανούς- είχαν άμεμπτο ιστορικό.

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης αξίωσαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Τζον Εντουαρντς.