ΗΠΑ: Αντιδράσεις για ειρηνοδίκη που αρνήθηκε να τελέσει μεικτό γάμο

0

«Δεν τελώ μικτούς γάμους, γιατί δεν θέλω να ρίξω παιδιά σε μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται τα ίδια». Με το επιχείρημα αυτό, ο ειρηνοδίκης της κομητείας Τανγκιπαχόα της Λουιζιάνα, Κιθ Μπάρντγουελ αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια γάμου σε μεικτό ζευγάρι.
Η πρωτοφανής κίνηση του ειρηνοδίκη –που χαρακτήρισε έναν τέτοιο γάμο ανήθικο– έγινε γνωστή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρασε γρήγορα τα σύνορα των ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
«Δεν είμαι ρατσιστής», υποστήριξε ο Μπάρντγουελ στην εφημερίδα Hammond Star και ανέφερε ότι δεν έχει αντίρρηση για γάμους μαύρων ζευγαριών, αλλά πως όταν το ανδρόγυνο έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό είναι που τον απασχολεί περισσότερο. «Στην καρδιά μου, αισθάνομαι ότι τα παιδιά θα υποφέρουν αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Μπεθ Χάμφρεϊ, η οποία είναι λευκή, και ο Τέρενς ΜακΚέι, που είναι μαύρος, μπόρεσαν να ενωθούν τελικά με τα δεσμά του γάμου στο ειρηνοδικείο γειτονικής πόλης και πλέον εξετάζουν την πιθανότητα να στραφούν δικαστικά κατά του Μπάρντγουελ. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει αυτό. Πρόκειται για κατάφωρη διάκριση», σχολίασε η νύφη για τον ειρηνοδίκη, ο οποίος δεν αλλάζει όμως γνώμη ακόμα και μετά τον σάλο που ξέσπασε: «Εμμένω στην απόφασή μου. Είναι δικαίωμά μου να μην παντρέψω μικτό ζευγάρι».
Οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για το θέμα. Όπως ομολόγησε ο Μπάρντγουελ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Λουιζιάνα τον είχε προειδοποιήσει παλαιότερα πως θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αν δεν άλλαζε τακτική.

Σχόλια