ΗΠΑ: Αντισυνταγματική η επί τόπου σωματική έρευνα από το NYPD

0

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε αντισυνταγματική τη μέθοδο επιτόπιας σωματικής έρευνας της νεουορκέζικης αστυνομίας, η οποία ήταν ιδιατέρως δημοφιλής και διαδεδομένη κατά την περαασμένη δεκαετία.

Ειδικότερα, κρίθηκε [PDF], ότι η εκτεταμένη χρήση της μεθόδου της επι τόπου σωματικής έρευνας (“stop-and-frisc”) από την αστυνομία της Νέας Υόρκης (New York Police Department – NYPD), επί δημαρχίας Michael Bloomberg, παραβιάζει την Τέταρτη και Δέκατη Τέταρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, κατά την επίμαχη περίοδο, σταματήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νεοϋορκέζοι, προκειμένου να υποβληθούν σε σωματική έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (ποσοστό 80%) ήταν μαύροι ή λατίνοι. Είναι δε χαρακτηριστικό, το ότι, όπως σημειώνει και η δικαστής Shira Scheindlin, μόλις το 0.14% των ως άνω ερευνών, οδήγησαν σε συλλήψεις λόγω παράνομης οπλοφορίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η πόλη της Νέας Υόρκης λειτούργησε με εσκεμμένη αδιαφορία στην αντισυνταγματική πρακτική του αδικαιολόγητου ελέγχου πολιτών και της επιτόπιας σωματικής έρευνας. Ακόμα δε και αν οι δημοτικές αρχές είχαν αντιδράσει, η χρήση της επίμαχης μεθόδου ήταν τόσο εκτεταμένη, ώστε θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση κατάχρηση εξουσίας. Επιπλέον, τόσο οι δημοτικές, όσο και οι αστυνομικές αρχές, υιοθέτησαν μια ρατσιστική πολιτική, στοχοποιώντας ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού, βάσει φυλετικών κριτηρίων».

Να σημειωθεί, ότι τόσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloοmberg, όσο και η διοίκηση της αστυνομίας, έσπευσαν να υπερασπιστούν την ως άνω πρακτική, υποστηρίζοντας, ότι παρόλα τα περιστατικα φυλετικών διακρίσεων, η εν λόγω μέθοδος υπήρξε άκρως αποτελεσματική, καθώς οδήγησε στην καταστολή μεγάλου αριθμού εγκλημάτων και τη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας της πόλης, σε ιστορικά χαμηλά.
 

Σχόλια